ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΦΥΣΙΚΗΣ

Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας

Ιδρυτής: Καθηγητής Λουκάς Χ. Μαργαρίτης

 

 

 

Τρέχουσα έρευνα

    Αυτή τη στιγμή η ερευνητική μας ομάδα απαριθμεί περισσότερα από 30 μέλη, τα οποία δουλεύουν συστηματικά για την αναζήτηση των επιπτώσεων της μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε διάφορους οργανισμούς και σε διάφπρα επίπεδα, από συμπεριφορά μέχρι και πρωτεωμική ανάλυση. Στην έρευνά μας χρησιμοποιούμε εδώ και μία δεκαετία ως πειραματόζωο το έντομο Drosophila melanogaster και εδώ και τρία χρόνια, επεκτείναμε το ερευνητικό μας πρόγραμμα στα θηλαστικά, χρησιμοποιώντας ως πειραματόζωο το ποντίκι Mus musculus, με σκοπό τη καλύτερη συσχέτιση των αποτελεσμάτων με τον άνθρωπο.

Πρόσφατα δείχτηκε  η επίδραση στη μνήμη και τη μάθηση των ποντικών μετά από ακτινοβόληση με κινητό τηλέφωνο, διάρκειας μόλις 2 ωρών την ημέρα για 4 ημέρες, καθώς και αλλαγές στην οστεοποιήση νεογνών έπειτα από ακτινοβόληση εγκύων για μόλις 6 λεπτά την ημέρα κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι δύο αυτές ανακαλύψεις έχουν ήδη δημοσιευθεί (βλ. πίνακα δημοσιεύσεων) σε διεθνές έγκυρο επιστημονικό περιοδικό (Νοέμβριος, 2009). Στο πλαίσιο της ερευνητικής αυτής δραστηριότητας εκπονήθηκαν δύο μεταπτυχιακές Διπλωματικές εργασίες  και πολυάριθμες προπτυχιακές Διπλωματικές εργασίες του Τμήματος Βιολογίας, ενώ διδακτορικές διατριβές είναι σε εξέλιξη (Αδαμαντία Φ. Φραγκοπούλου-2008 και Μαρία Π. Ντζούνη-2009) και μία ευρίσκεται υπό συγγραφή (Ευαγγελία Χαβδούλα).

Τέλος, εκτός από την ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούμε επίσης και ακτινοβολία που εκπέμπεται από ασύρματα τηλέφωνα, φούρνους μικροκυμάτων, συσκευές παρακολούθησης βρεφών, wi-fi, κλπ.  

    Εκτός της ερευνητικής μας δραστηριότητας προσπαθούμε, στο πλαίσιο της υποχρέωσης που πρέπει να έχουμε ως ερευνητές, να ενημερώνουμε το κοινό μέσα από συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, ενώ παράλληλα λαμβάνουμε θέση σε ζητήματα επικινδυνότητας από τη λειτουργία των κεραιών βάσης της κινητής τηλεφωνίας, με ταυτόχρονη προσπάθεια μετρήσεων ακτινοβολίας σε σπίτια και σχολεία που βρίσκονται κοντά σε κεραίες βάσης.  Η όλη ερευνητική προσπάθεια χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με πρωταρχική και πολύ σημαντική, την έγκριση αγοράς οργάνου μέτρησης της ακτινοβολίας από τον αείμνηστο καθηγητή και τότε Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Δρακόπουλο. Η χρηματοδότηση συνεχίζεται μόνο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και με το προσωπικό ενδιαφέρον του Κ. Πρύτανη καθηγητή Μ. Ασημακόπουλου.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας σε συνδυασμό και με τα αντίστοιχα αποτελέσματα άλλων ερευνητικών ομάδων του εξωτερικού, τα προβάλουμε στα Μ.Μ.Ε. στο πλαίσο της κοινωνικής προσφοράς που θα πρέπει να έχει ένα ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα, όπως είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για το σκοπό αυτό διοργανώσαμε το Μάϊο του 2008, επιστημονικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Στο συνέδριο προσκλήθηκαν διεθνούς φήμης επιστήμονες στο χώρο των επιπτώσεων της μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, οι εισηγήσεις των οποίων, καθώς και των ελλήνων επιστημόνων έχουν καταγραφεί με τη βοήθεια της ομάδας πολυμέσων του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής και ευρίσκονται στην ιστοσελίδα http://multimedia.biol.uoa.gr/Synedrio_Thess/Kedriki.htm  Η τρέχουσα επιστημονική έρευνα των μελών του εργαστηρίου μας παρουσιάστηκε αναλυτικά κατά τη διάρκεια του 30ου ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ και συγκεκριμένα σε ειδική συνεδρία.

 

go to home page

 

Send mail to lmargar@biol.uoa.grwith questions or comments about this web site.
Last modified: Αυγούστου 03, 2011